Hur lägga upp 10 km lopp?

Så laddar du för ett 10 km lopp
  1. Så ska du tänka kring träningen. Om det är ditt första millopp du ska springa så gäller det att få regelbundenhet i träningen fram till den sista veckan.
  2. Du kan i stort sett ha samma kost.
  3. Förbered dig mentalt och planera loppdagen.
  4. Optimera återhämtningen genom att inte stressa och sov.

Hur lägga upp 5 km lopp?

7 veckor kvar
  1. ÅTERHÄMTNINGSLÖPNING: 10 min.
  2. INTERVALLÖPNING: Intervaller / 5 min uppvärmning / 30 sek 1,6 km-tempo / 1 min 5 km-tempo / 30 sek 1,6 km-tempo / 2 min 10 km-tempo / 30 sek 1,6 km-tempo / 1 min 5 km-tempo / 30 sek 1,6 km-tempo / 45 sek återhämtning mellan intervallerna.
  3. ÅTERHÄMTNINGSLÖPNING: 12 min.
LÄS DETTA  Vad kostar lagerlokal per kvm?

Hur ska jag lägga upp min löpning?

Ett av veckans tre löppass bör därför vara ett långpass. Om ditt nuvarande längsta träningspass är cirka 45 minuter kan du lägga på tio minuter från vecka till vecka tills du kommer upp till 90 minuter. Prioritera tiden framför tempot. Det viktiga här är att du är på benen under en lång tid.

Hur lägga upp 10 km lopp? – Related Questions

Vad är en bra tid på 10 km?

Genom att få en 10 kilometers tid, får du också någonting att utgå från i din fortsatta träning. Män bör klara milen 60 minuter och kvinnor 65 minuter på en flack milbana. Klarar man inte tidsgränsen bör man se över sin grundträning (öka och variera), vikt och livsstil.

Hur snabbt ser man resultat av löpning?

Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten. Efter åtta till tio veckor börjar den ökade muskelvolymen synas.

Vad är en bra tid att springa 5 km på?

Och nu till det svåra: Beroende på din utgångspunkt och faktorer som din ålder och vikt, så är en bra tumregel att du bör kunna springa de fem kilometerna på 30-35 minuter.

Hur mycket löpning är hälsosamt?

Löpning är bra för dig.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att vuxna ska vara fysiskt rörliga minst 150 minuter (eller 2 timmar och 30 minuter) per vecka och motionen ska vara sammanhängande och högintensiv.

Hur långt ska man springa som nybörjare?

3) Börjar löpträna för långa pass

När du nu vill komma igång med löpningen så gäller det att göra löpningen till en vana och att vänja kroppen långsamt med att springa. Det är därför mycket bättre att jogga 20 minuter tre gånger i veckan än att köra ett pass i veckan på 60 minuter.

LÄS DETTA  Kan man få sitt belastningsregister online?

Hur långt kan man springa otränad?

Ändå kan tröskeln till att springa kännas hög ibland – särskilt för den som aldrig sprungit förut. Men har man bara lite tålamod är fem kilometer en distans som de flesta kan klara av. – Fem kilometer är görbart för de allra flesta, sen beror det helt på vad man har för förutsättningar.

När blir det skönt att springa?

Det är sjukt jobbigt både fysiskt och psykiskt att känna att man har dålig kondition. Men efter ca 2 veckor så är det som att någonting förändras och du kommer att börja tycka att det är skönt att springa, till och med bli beroende av det eftersom kroppen frilöser så mycket må-bra endorfiner.

Hur många gånger i veckan ska man jogga?

med att springa 2 dagar i veckan under 2-3 veckor – börja med ett mycket kort avstånd 3-4 km – och se hur kroppen reagerar på det. Om det går bra kan du öka till 3 dagar i veckan. Och igen efter 2-3 veckor kan du lägga till ytterligare en dag med löpning. Avståndet ökar långsamt (max 10% ökning totalt per vecka).

Vad är en bra löptid per km?

Wellobes PT: Hamnar du på mellan 15 till 17 minuter har du riktigt bra kondition och kommer att springa milen på under 60 minuter. Hamnar du runt 20 minuter är det också helt okej, men för att klara milen på 60 minuter behöver du kunna springa 2,5 km på 15 min och hålla det tempot i en timme.

Är 5 km på 25 min Bra?

Lär dig mycket mer om allt som är värt att veta om löpning.

LÄS DETTA  Vad är Enbensknäböj?

Att springa 5 km under 25 min. kräver kontinuitet och målmedveten träning, men du är övertygad om att du ska klara av det. Din utmaning: Stagnation och uttråkning. Nyckeln till att lyckas: Variation i träningen.

Vad händer om man springer 5 km per dag?

Att träna för en kortare distans som ett 5-kilometerslopp ökar inte bara din styrka och snabbhet, utan också din ämnesomsättning. Det snabbare löptempot gör dig ordentligt andfådd och vänjer på så vis kroppen vid allt högre ansträngning. Det ger dig inte bara bättre kondition utan gör dig också starkare i hela kroppen.

Hur många kalorier bränner man på 30 min löpning?

Gör att visualisera effekten av din träning kan man utgå ifrån en generell beräkning. Om du väger 70 kg och tar en löprunda om 30 minuter med ett ungefärligt tempo om 6 minuter per kilometer förbränner du cirka 350 – 400 kalorier. För att gå ner 0,5 kilo räknar man med att man bör förbränna runt 3500 kcal.

Får man fastare kropp av löpning?

Ja, löpning är en perfekt träningsform om du vill ha en snygg kropp. Överflödsfettet kommer sakta men säkert att smälta bort så att musklerna börjar synas och du får ett mer spänstigt utseende.

Vilken typ av löpning förbränner mest?

Högintensiv träning där pulsen är hög, exempelvis vid intervallträning som löpning och spinning, förbrukar något mindre fett under själva utövandet, men leder till stor fettförbränning efter träningen, till och med resten av dagen.

Leave a Comment