Kan man åka skridskor på Mälaren?

Mälaren kräver lite mer kyla, men snart går det bra att åka också i väst runt Mälaröarna. Härifrån kan man fortsätta mot Kungsängen, Sigtuna och Bålsta. En kall vinter öppnar sig skärgården åt öster och bara fantasin sätter gränsen. Med skridskor under fötterna kommer man långt.

Vad ska man tänka på när man köper långfärdsskridskor?

Vad behöver man för att åka långfärdsskridskor?

Utöver skridskor, bindningar och pjäxor, behöver du ha med dig ispikar, isdubbar med visselpipa, räddningslina, förlängningsband med karbinhake, samt en ryggsäck med grenrem för en extra säker tur på isen. En hjälm kan också vara en god idé, särskilt om du är nybörjare.

Kan man åka skridskor på Mälaren? – Related Questions

Har man hjälm när man åker långfärdsskridskor?

Just för långfärdsskridskoåkning finns ingen specifik hjälm. Ett tips är att skidhjälmar gjorda av EPP klarar flera islag och har därmed en längre livstid. Var dock särskilt noga när du väljer en hjälm för skidåkning: enligt Folksams tester från 2014 håller bara 3 av 13 hjälmar måttet.

Vilken storlek ska man ha på långfärdsskridskor?

Hur långa själva skridskorna vara beror lite på din skostorlek och din längd/vikt. 50 cm är maxlängd på skridskorna och rekommenderas främst till långa personer som väger mer än genomsnittet, medan långfärdsskridskor på en 45 centimeters längd passar de allra flesta fötter.

Hur tar man på sig långfärdsskridskor?

Det normala skäret på långfärdsskridskor ska likna det som används av dem som åker fort på bana. Där går trycket bara ut åt sidan och du använder kroppens tyngd som en pendel att flytta fram och tillbaka, från sida till sida, aldrig upp och ner. Höften rör sig helt parallellt med isen.

Vilka pjäxor passar till långfärdsskridskor?

Går det att använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor? Ja, med en kombipjäxa går det. Den har vriststöd som en skatepjäxa, men mjuk sula som en klassisk pjäxa. Detta är en lösning för dig som vill motionera och åka fort, för fikaturer finns lämpligare pjäxor.

LÄS DETTA  Var äter man i Askersund?

Kan man ha Skidhjälm när man åker skridskor?

Har man slagit i ordentligt med skidhjälmen måste den bytas ut. Är till skillnad från till exempel skid, rid- och cykelhjälmar gjorda för att tåla många upprepade smällar, men mindre kraftiga. Vid hockey och bandyspel rekommenderas ishockeyhjälm. Ska man bara åka skridskor går skid, rid- eller cykelhjälm bra.

Hur vet man om man kan åka skridskor på sjön?

Testa isens tjocklek

Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is. Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan vara bortsmält under snön.

Hur mycket håller 10 cm is?

Isens hållbarhet

En klar, genomskinlig och jämn kärnis (glansis) är starkast. I allmänhet bör en sådan is vara åtminstone 5 cm tjock, för att bära en människa. En vit, ogenomskinlig is är inte lika stark som kärnisen och bör vara åtminstone 10 cm tjock, innan den håller att gå på.

Vilka skridskor är lättast att åka på?

En skalskridsko är en bra skridsko för nybörjare. Den är stadig, varm och håller foten rak. Den är dessutom lätt att ta på och spänna!

Hur tjock bör isen vara för att åka skridskor?

Kärnis av sötvatten anses hållbar för en skridskoåkare när den är fem centimeter tjock. Friluftsfrämjandets verksamhet bygger på åkning i grupp där istjockleken bör vara minst 8 cm.

Hur räddar man någon ur en isvak?

Om olyckan ändå drabbar dig eller din kompis

När du kommer fram till vaken och den nödställde så ska du försöka undvika direkt fysisk kontakt med den nödställde. Använd “den förlängda armen” – t. ex. en gren, en tröja eller något annat som gör att du kan släppa om du börjar dras med ner i vaken.

LÄS DETTA  Varför ska man inte träna för hårt?

Hur går man tillväga om man går igenom en isvak?

Börja med att djupandas och ta kontroll över situationen. En stilla och lugn kropp behåller värmen längre. Vänd dig mot det håll du kom ifrån och arbeta sedan explosivt. Det vill säga hugg tag med isdubbarna nära kroppen och dra dig upp samtidigt som du kraftsamlar och sparkar allt du kan med benen.

Vad ska man göra om man har gått igenom isen?

Om du ser någon gå igenom isen
  1. Larma 112 så tidigt som möjligt.
  2. Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär.
  3. Ha alltid något mellan dig och den nödställde, t. ex.
  4. Ta det lugnt.
  5. Använd flythjälp och en lina bakåt som säkring om du måste ge dig ut på tunn is.

Leave a Comment