Vad är 4×4 intervaller?

4×4-intervall betyder att du ägnar fyra minuter åt att springa med hög intensitet, upprepat fyra gånger. Förutom att det är lätt att komma ihåg är 4×4-intervall tillräckligt hårt för att hjärtat ska få jobba ordentligt men kort nog för att det ska bli genomförbart för de flesta.

Vilka intervaller är bäst?

Det kommer sig av att man just i Norge jämförde ett antal olika metoder för konditionsträning och kom fram till att det upplägg som gav bäst effekt var långa intervaller; 90–95% av maxpuls i fyra minuter följt av tre minuter “aktiv vila” (ca 70% av maxpuls), som upprepades i fyra omgångar.

Hur ofta ska man köra intervaller?

Är du ny som löpare kan ett intervallpass i veckan vara lagom. Löp ett av de korta intervallpassen. Det passar perfekt att växla mellan de tre olika korta passen från vecka till vecka. Är du mer erfaren kan du löpa intervaller två gånger i veckan.

LÄS DETTA  Vad betyder tillstånd erfordras?

Vad är 4×4 intervaller? – Related Questions

Får man bättre kondition av intervaller?

Högintensiv intervallträning förbättrar konditionen och minskar risken för kroniska sjukdomar lika bra eller bättre än tidsödande uthållighetsträning. Nya forskningsrön visar att träningspass under tio minuter ger effekt.

Vad händer i kroppen när man kör intervaller?

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller: Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag. Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut. Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.

Hur tränad blir du av intervaller?

Utförande:
  • 5 minuters uppvärmning.
  • 20 minuter där du låter vägen bestämma intensiteten. Växla mellan kort och mellanlånga intervaller, och ha korta och mellanlånga pauser mellan. Låt både intervaller och pauser variera från 20 sekunder till 2 minuter.
  • 2 minuter lugn nedvarvning i form av jogg eller promenad.

Hur lång återhämtning efter intervaller?

Har du sprungit en lugn runda så tar det oftast ett eller två dygn att “smälta” den, medan hård intervallträning kan sitta i kroppen tre–fyra dygn efter träningspasset. Längst tid tar det att återhämta sig från tung styrketräning och sprintträning, då det kan ta fyra–fem dygn att återhämta sig helt.

Hur lång intervallträning?

Varför intervaller är bra

Måste man springa intervaller?

satsa på ett litet längre pass som man springer i lugnt tempo, ett kortare pass i medeltempo och gärna ett intervallpass. Men givetvis måste man inte springa intervaller. Det beror ju helt enkelt på vilket mål man har med löpningen. Och det går att bygga en snabb löparkropp utan intervaller också.

När blir det skönt att springa?

Det är sjukt jobbigt både fysiskt och psykiskt att känna att man har dålig kondition. Men efter ca 2 veckor så är det som att någonting förändras och du kommer att börja tycka att det är skönt att springa, till och med bli beroende av det eftersom kroppen frilöser så mycket må-bra endorfiner.

Hur långt kan man springa otränad?

Ändå kan tröskeln till att springa kännas hög ibland – särskilt för den som aldrig sprungit förut. Men har man bara lite tålamod är fem kilometer en distans som de flesta kan klara av. – Fem kilometer är görbart för de allra flesta, sen beror det helt på vad man har för förutsättningar.

Vad är långa intervaller bra för?

Enligt norska studier har man kommit fram till att långa intervaller på upp mot fyra minuter ger absolut bäst effekt för ökad maximal syreupptagning. Därför har vi valt 4×4 minuter som veckans pass. Många träningsgrupper använder passet på sina inomhuspass under vintern.

Hur många 30 30 intervaller?

Intervallpasset består alltså av 30/30 x 10 intervaller i två set, då du under 30 sekunder försöker hålla ett så högt tempo du kan, utan att tappa löptekniken!

Hur ska man träna för att få bättre kondition?

Du kan enkelt träna upp grundkonditionen genom att ta långa promenader i snabb takt, ta trapporna istället för hissen o s v. Att spela fotboll, innebandy eller andra bollsporter som involverar snabba spurter är också ett utmärkt sätt att börja på och ger dig samtidigt intervallträningen på köpet.

Hur vet man om man har dålig kondition?

Om du får hosta eller svårt att andas vid ansträngning behöver det inte bero på något farligt. Det kan helt enkelt vara symptom på dålig kondition. Förutom andfåddhet vid lätt ansträngning kan du även uppleva trötthetskänsla i kroppen, illamående samt att det tar längre tid för kroppen att komma ner i puls.

Leave a Comment