Vad är funktionell styrketräning?

Funktionell träning är helt enkelt styrketräning i naturliga rörelser! Målet med denna träningsform är att utveckla styrka och funktionalitet i rörelser. De allra flesta rörelser som vi gör i det dagliga livet kräver en aktivering av många olika muskelgrupper samtidigt.

Vad är funktionella rörelser?

Det handlar om att förstärka naturliga rörelsemönster som att sitta på golvet, resa dig upp, hoppa eller svikta, springa eller gå, trycka och dra i alla olika riktningar. Utifrån dessa mönster skapar vi funktionella övningar och helt enkelt använder kroppen till det den är gjord för att göra.

LÄS DETTA  Vem vill sponsra?

Vilka olika former av styrketräning finns det?

Olika former av styrketräning
 • Maskiner i gymmet. Dessa är bra då de är till hjälp för själva utförandet.
 • Fria vikter. Träning med fria vikter går att få idrottsspecifikt, det vill säga rörelser som efterliknar det som du utsätts för i din idrott.
 • Kroppsvikt.
 • Tänk på din hållning.

Vad är funktionell styrketräning? – Related Questions

Vilken träning är bäst för fettförbränning?

För att bränna fett är det alltså en god idé att kombinera styrketräning och konditionsträning. För maximal förbränning kan du kombinera konditionsträning, exempelvis raska promenader eller joggingturer, med intervallträning och styrketräning.

Hur många dagar i veckan ska man styrketräna?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar styrketräning minst två gånger i veckan, mellan 15-30 minuter varje gång och minst 48 timmar mellan träningspassen. Det beror självklart på vilka mål du har, men med två träningspass i veckan där du fokuserar på styrketräning för hela kroppen ser du till att kroppen håller sig stark.

Vad finns det för olika typer av träning?

Olika typer av träning
 • Konditionsträning. Med konditionsträning menas den typ av träning som förbättrar hjärtats, blodomloppets och lungornas funktion att transportera syre samt musklernas förmåga att använda syret.
 • Styrketräning.
 • Rörlighetsträning.

Vilken är den bästa styrketräning?

Den bästa träningen för alla

Träning med basövningar är troligtvis den absolut bästa träningsformen. Basövningarna består av övningar som involverar kroppens mest grundläggande rörelsemoment. I moment som att lyfta upp något från golvet (marklyft) eller resa sig upp (knäböj). De allra flesta idrottare.

Vilka 3 Muskeltyper har vi?

De tre muskeltyperna är:
 • Skelettmuskulatur.
 • Hjärtmuskulatur.
 • Glatt muskulatur.

Vilka tre olika typer brukar man dela in muskelstyrka i?

Vi har tre olika typer av muskler i kroppen:

Hur många gånger i veckan ska man träna samma muskelgrupp?

En tumregel är att öka mängd, duration och intensitet gradvis och att inte styrketräna samma muskelgrupp inom 48 h. Det verkar dock finnas en vinning i att styrketräna samma muskelgrupp 2-3 gånger i veckan och alltså inte hålla sig till enbart ett pass/muskel och vecka.

Hur lång tid tar det innan man får synliga muskler?

Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten. Efter åtta till tio veckor börjar den ökade muskelvolymen synas.

I vilken ordning bör man träna de olika muskelgrupperna?

När du gjort alla fem passen kan du börja om igen, eller kasta om ordningen något.
 • Styrketräningspass A: Rygg och bröst.
 • Styrketräningspass B: Bålstyrka och stabilitet, det vill säga mage och rygg.
 • Styrketräningspass C: Lår (både fram- och baksida) och vader.
 • Styrketräningspass D:
 • Styrketräningspass E: Axlar.

Hur lägger man upp ett bra träningspass?

Ett bra och effektivt sätt att lägga upp passet på, är att träna två övningar samtidigt. Detta innebär att du tränar ett set i den ena övningen samtidigt som du vilar i den andra. Detta ger passet ett högre tempo (se nästa stycke) än att träna övningarna en efter en och träningen blir på så vis mer effektiv.

Hur gör man för att få synliga muskler?

Basövningar aktiverar större delen av kroppens muskler vilket ger en helhetsträning och framförallt bättre och snabbare muskeltillväxt. De fem mest effektiva övningarna för att bygga muskler och utveckla styrka är – knäböj, marklyft, bänkpress, militärpress och rodd. Vill du bygga muskler behöver du också lyfta tungt.

LÄS DETTA  Vilka övningar på gymmet?

Vilka övningar ska man göra först?

Med det som grund säger nuvarande allmänna rekommendationer för progression inom styrketräning att du bör lägga dina flerledsövningar först i passet. Först när du avklarat dessa går du över till isolationsövningar som bara tränar någon specifik muskelgrupp.

Leave a Comment