Vad gör en fystränare?

Personlig tränare, PT kallas även för fystränare eller fysinstruktör, lägger upp och genomför individuellt anpassad fysisk träning med en kund på träningscenter eller inom rehabilitering och friskvård. Även kost- och näringsråd ingår. En personlig tränare bör du ha god kunskap om träning och idrottsnutrition.

Varför fysträning?

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du blir piggare och starkare. Fysisk aktivitet i form av raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

Vad gör en fystränare? – Related Questions

Vad händer i hjärnan när man tränar?

När vi tränar så bildas fler kopplingar i hjärnan och de förbindelser som redan finns mellan nervceller blir starkare. Hjärnan kan beskrivas som en dator med nätverk, och att ha starka kopplingar i hjärnan hänger ihop med ett gott minne – och tvärtom. Ju mer och hårdare du tränar desto bättre för hjärnan.

Varför mår vi bra av att träna?

Vad är det då som gör att det känns så bra direkt efter ett träningspass? Fyra ord; serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin. När man är fysiskt aktiv frisätter hjärnan alla dessa fyra ämnen (de tre första är s.k. signalsubstanser). Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse.

Vad säger forskningen om att träna?

Den goda nyheten är att forskning visar att regelbunden fysisk konditionsträning har samma effekt som anti-depressiva läkemedel och är rena motgiftet mot stress. Detta tack vare att träningen tränar upp kroppens förmåga att sänka sina kortisolnivå och stärker kroppens ångestmotor amygdala.

Hur ska jag träna?

Börja på två eller tre pass i veckan och komplettera med ett eller två styrkepass. Och så kan du öka därifrån, om du vill. Och se till att få till minst 30 minuter måttlig konditionsträning varje dag för att underhålla en god hälsa. Glöm inte heller att maten spelar otroligt stor roll för din återhämtning.

Hur ska man träna rätt?

Att börja med en övning för varje muskelgrupp och göra cirka 10-12 repetitioner är en bra start. Vila några minuter och gör samma övningar en gång till. Du bör lägga på så mycket vikt att du klarar 10-12 repetitioner utan att det är superjobbigt men det får heller inte vara för enkelt. I början är lagom alltid bäst.

LÄS DETTA  Vad gör en schemaläggare?

Hur får man tid att träna?

För lite tid är en av de absolut vanligaste orsakerna till att många inte tränar.

Här kommer fem smarta tips på hur du får till träningen i en stressig vardag.

  1. Släpp kraven! Släpp alla krav och förutfattade meningar om vad träning är.
  2. Lite varje dag.
  3. Utnyttja friskvårdstimmen.
  4. Transportträna.
  5. Morgonträna.

Hur länge ska man träna per dag?

Långa perioder av stillasittande bör brytas av och ersättas med någon form av fysisk aktivitet. Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Vilka dagar ska man träna?

När du börjar träna kan det vara lagom att träna var tredje dag, med två dagars återhämtning. Du kan behöva vila ännu mer vid hårdare träning. Det finns en risk att dina muskler kan bli övertränade om du tränar samma muskler varje dag.

Hur många vilodagar ska man ha?

Om du nyligen har börjat träna rekommenderar jag att du vilar tre-fyra dagar i veckan. Hör du till kategorin elitmotionärer brukar jag rekommendera en till två vilodagar i veckan. För de flesta passar nog två till tre vilodagar bra när man är igång med sin träning.

Vad händer om man inte vilar efter träning?

Vid träning bryts kroppen ner och det är genom återhämtning som kroppen byggs upp igen. Kroppen blir starkare, effektivare och mer hållfast. Om kroppen däremot inte får tillräcklig återhämtning riskerar man att underprestera, bli sjuk eller skadad och risken för överträning ökar.

LÄS DETTA  Hur mycket kostar gymkort per månad?

Hur många gånger måste man träna för att se resultat?

Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten. Efter åtta till tio veckor börjar den ökade muskelvolymen synas.

Vad händer med kroppen när man inte tränar?

hjärt-kärlsjukdom, till exempel högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke. metabola sjukdomar, till exempel typ 2 diabetes, fetma, metabola syndromet. cancer, till exempel tjocktarms- och bröstcancer. fall och benbrott, till exempel höftfraktur.

Är det bra att promenera varje dag?

Bästa medicinen mot vinterns sjukdomar är faktiskt promenader. En studie med mer än 1 000 män och kvinnor visar att de som promenerade 5 dagar i veckan, minst 20 minuter vid varje tillfälle, hade 43 procent färre sjukdagar än de som motionerade en gång i veckan eller mindre.

Leave a Comment