Vad händer i midsommar 2022?

Vart kan man åka på midsommar?

Bästa tipsen på midsommarfiranden i city & skärgården
 • Midsommarlunch ombord på M/S Prins Carl Philip.
 • Midsommarkänsla på Skansen.
 • Traditionsenlig midsommar på Grinda.
 • Spelemannatåg på Sandhamn.
 • Somrig brunchkryssning med S/S Stockholm.

Hur fira midsommar?

Midsommar i Sverige

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Vad går midsommar ut på?

Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Är det bara Sverige som firar midsommar?

Runtom i Europa finns flera liknande traditioner som vår midsommar. Det är nu bara Sverige och Finland som firar midsommar med en extra helgdag, men Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år.

Är midsommar typiskt svenskt?

Midsommarfirandet är i grunden hedniskt, men dagen firas av alla sociala klasser och alla bär midsommarkransar när de dansar runt midsommarstången och sjunger klassiska svenska folksånger. Under tiden som man dansar runt midsommarstången sjunger man också klassiska Svenska Folksånger.

Varför firar vi midsommar Schön?

Årets längsta och ljusaste dag har firats sedan urminnes tider och den har alltid haft en viktig plats i folktron, säger folklivsforskaren Ebbe Schön. – Man räknar med att på midsommarhelgen så infann sig sommarsolståndet. Och tiden stannade upp och det var en magisk tid.

Vem firas på midsommar?

Vilka länder firar midsommar?
LAND NAMN DATUM
Norge Sankt Hans aften 23 juni
Danmark Sankt Hans aften 23 juni
Island Jónsmessa 24 juni
Finland Juhannus Fredag 19 juni – 25 juni

Vad ska midsommarstången likna?

Midsommarstångens utseende har inte alltid varit som den ser ut idag – ett kors med en cirkel på varje arm. Istället har det många olika, lokala variationer. Det är först förra århundradet som vi fått en midsommarstång som med viss fantasi kan liknas vid en upp och ned vänd fallos.

Vad åt man på midsommar förr i tiden?

Kort svar: Sill och potatis som midsommarmat växte fram under andra halvan av 1900-talet. Till skillnad från påskens och julens överdåd av maträtter är midsommaraftonens bord enkelt dukat – sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Och till efterrätt jordgubbar som kan inmundigas på olika sätt.

LÄS DETTA  Hur lägger man till rabattkod på nextory?

Varför ska man äta jordgubbar på midsommar?

Kort svar: Jordgubbar började bli en del av midsommaraftonens måltid på 1920-talet, men det var först under mitten av 1900-talet som jordgubbarna blev en självklar del av midsommarmåltiden. Jordgubben är ett resultat av växtförädling under mitten av 1700-talet.

När äter man sill och potatis?

Kort svar: Sill och potatis som midsommarmat växte fram under andra halvan av 1900-talet. Till skillnad från påskens och julens överdåd av maträtter är midsommaraftonens bord enkelt dukat – sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Och till efterrätt jordgubbar som kan inmundigas på olika sätt.

Vad gör svenskarna på midsommar?

Under en svensk midsommar samlas familj, släkt och vänner för att som under alla svenska traditioner främst äta. På midsommarafton firar man att det är som finast ute i solen och naturen genom att klä en korsformad stång med att binda blommor, grenar och löv på den.

Vart ska man fira midsommar 2022?

Midsommar i Göteborg 2022
 • Midsommar i Slottsskogen.
 • Midsommar i Göteborgs skärgård.
 • Midsommarfirande på stadslantgården Galaxen.
 • Fira midsommar vid Stora Kåsjön.
 • Midsommar på Blå Stället.
 • Midsommar på Snipeberget.
 • Midsommar på Kättilsröds 4H-gård.
 • Traditionellt midsommarfirande på Nääs Slott.

Vilken tid äter man midsommarmat?

Ät som vanligt fram tills midsommarfirandet startar. Ät en bra, stadig och mättande frukost och mellanmål precis som du brukar fram tills det är dags att äta midsommarmaten. Då håller du dig behagligt mätt och risken för att överäta minskar.

Leave a Comment