Vad händer på Rocklunda idag?

Från tidig morgon till sen kväll pågår aktiviteter på Rocklunda. Hockeyträning i ABB Arena Nord, Innebandymatch i nybyggda Mälarenergi Arena, Cirkelträning på Friskis & Svettis. Listan med allt som pågår på Rocklunda går att göra väldigt lång.

Har vik på Rocklunda?

Hela Västerås idrottsområde

Rocklunda är en plats med många syften. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen. Då och då gästas arenorna av stora artister och ibland fylls hallarna av mässor.

Vad menas med VIK?

En vik är en inbuktning i en kustlinje, antingen mot ett hav eller en sjö. En djup havsvik, oftast med en bergig omgivning, kallas ofta fjord, medan en bred havsvik kallas för bukt.

Vad händer på Rocklunda idag? – Related Questions

Vem grundade Västerås?

Stadens viktigaste avtryck i historieböckerna kom dock under Gustav Vasas tid på 1500-talet. År 1511 härjare danske konungen Kristian fram genom Sverige och Otto Olavi, biskop i Västerås, anlitades för att förhandla med den danske regenten.

LÄS DETTA  Hur ska jag lägga upp min styrketräning?

Vilka kändisar bor i Västerås?

Givna Västerås-kändisar

Musikern Pugh Rogefeldt, uppväxt i ett arbetarhem i Västerås. Sågs senast i ”Så mycket bättre” i TV4. Konstnären Mikael Genberg, behöver knappast en beskrivning – mannen bakom Hotell Hackspett, Utter Inn och numera det planerade konstprojektet på månen – ett rött hus med vita knutar.

Vad är Västerås mest känd för?

Den moderna kulturmiljön i Västerås består framför allt av en mycket stor mängd hus byggda efter andra världskriget. Centrum innehåller en rad byggnader från 1950- och 1960-talet, vilka bildar en unik helhet. Staden har även ett stort antal bostadsområden från 1960- och 1970-talet som håller en hög kvalitet.

Vad hette Västerås tidigare?

Stadens tidigaste namn var Westra Aros, Västra Aros, där Västra avser väderstreck och Aros betyder åmynning och syftar på Svartåns utlopp i Mälaren. Östra Aros (som var nuvarande Gamla Uppsalas hamn), från början bara Aros, låg vid Fyrisåns utlopp i Mälaren, och heter idag Uppsala.

Hur många somalier bor i Västerås?

I Västerås bor idag drygt 1 800 invånare med somalisk bakgrund. 562 av dessa är under 18 år.

Vad hände är 1527 i Västerås?

Västerås riksdag 1527

För första gången i Sveriges historia hölls en riksdag där alla samhällsgrupper och alla delar av riket (utom Finland) var representerade, där deltagarna skulle ta ställning till konkreta problem och där deras svar kom att läggas till grund för en sorts “lagstiftning”.

Vem ritade stadshuset i Västerås?

Stadshuset uppfördes i etapper mellan åren 1953 och 1988 efter ritningar av stadsarkitekt Sven Ahlbom. Den ståtliga byggnaden har fasader av svandalsgranit och mot borggården fasader av ekebergsmarmor. Taket är täckt av koppar. Det 65 meter höga stadshustornet rymmer Sveriges största klockspel.

LÄS DETTA  Vad är taktil märkning?

Vad kallas Västerås för?

Westraarus blev Västra Aros

Västerås kallas i de flesta äldre källor enbart för Aros (eller en böjd form därav) men fick det särskiljande tillägget Västra för att skilja det från ett annat Aros, nämligen Östra Aros som var det tidigare namnet på dagens Uppsala.

Är Västerås tryggt?

Trygghet under kvällen i sitt bostadsområde

De flesta känner sig trygga i sitt bostadsområde, 64 procent. Lite mer än var fjärde person känner sig ganska eller mycket otrygga, 26 procent .

Vilken stad är gurkstaden?

Västerås är en stad som har mycket att erbjuda och brukar av många kallas för gurkstaden. Västerås är sedan länge känt för sina gurkodlingar och sin saltade och inlagda gurka, som man kan göra massor av smaskiga rätter på.

Vilken stad i Sverige kallas för gurkstaden?

Hur gurkan kom till Västerås

I Västerås har gurkodling varit så vanlig att staden gett namn åt druvgurka som odlas på friland. Gurka började odlas i slottsträdgården i Västerås av trädgårdsmästare Bohnsack på 1700-talet. Från slottsträdgården spred sig gurkodlingen både i staden och på landsbygden i närheten.

Vad är speciellt med Västerås?

En mycket känd historisk händelse ägde rum i Västerås 1527 då Gustav Vasa avskaffade Katolicismen i Sverige i Västerås Reformations Riksdag. Västerås stad kan även stoltsera med att två av Europas två största företag, ASEA och Svenska Metallverken grundades i staden år 1900.

Vad är 66 meter högt i Västerås?

Anunds hög är ett stort fornminnesområde utanför Västerås. Här finner man bland annat en stor gravhög och en trevlig vandringsled. Gravhögen är Sveriges största med 66 meter i diameter och nio meter i höjd.

Leave a Comment