Vad kan man göra i Kiruna på sommaren?

När är det bäst att åka till Kiruna?

Juli. Högsäsong under sommaren, glöm inte att införskaffa myggmedel! Juli är även tillsammans med augusti den bästa tiden för bestigning av Sveriges högsta berg Kebnekaise. En alldeles utmärkt månad för vandring och att tälta under midnattssolen. Dagslängd midnattssol – 20 timmar.

Vad ska man se i Kiruna?

En spännande sak att göra i Kiruna från juli till augusti är att bestiga Kebnekaises topp. Vandringen upp för Sveriges högsta berg är relativt enkel men kräver ändå en del förberedelser och tiden för att göra detta är som bäst på sommaren. STF Kebnekaises fjällstation är en bra plats att utgår från.

Måste ses i Kiruna?

Bläckhornen. Få byggnader är nog så förknippade med Kiruna som Bläckhornen. Byggnadstypen var LKAB:s mest uppförda arbetarbostad. Bläckhorn var en 6-rums-typbostad för LKAB:s arbetare och runt 45 stycken byggdes i tre etapper mellan 1901-1909.

LÄS DETTA  Vad är Arbetspuls och hur mäter man den?

Vad kan man göra i Kiruna på sommaren? – Related Questions

Hur kallt är det i Kiruna på vintern?

I december, januari och februari råder midvinter och du får uppleva den arktiska vintern när den är som mest intensiv, med temperaturer mellan -20 och -40 grader, korta soltimmar, polarnatt och decimetertjocka kuddar av snö på träden.

Hur länge är Kiruna utan sol?

I Kiruna har du möjlighet att uppleva den magiska polarnatten. Den varar i ungefär 25 dygn från den 12 december och framåt. Vid vintersolståndet den 21 december infaller den period som kallas midvinternatten, då når inte solen över horisonten. Den 4 januari brukar vara den dagen vi ser solen igen.

Vad är Kiruna känt för?

Turistnäringen är också betydande i Kiruna; centralorten drar till sig en del turister, även om den i första hand fungerar som kommunikativt centrum för friluftsturism i fjällen, Abisko nationalpark och till Ishotellet i Jukkasjärvi, 16 km från Kiruna Centrum.

Vad liknar kyrkan i Kiruna?

Kiruna kyrka är en kyrkobyggnad i Kiruna uppförd mellan 1909 och 1912, ritad av arkitekten Gustaf Wickman. Den är församlingskyrka i Jukkasjärvi församling i Luleå stift. Kyrkan, vars unika utseende inspirerats av de norska stavkyrkorna, står i en naturpark nära Kiruna centrum.

Vad byggs i Kiruna?

Kirunas nya stadskärna byggs tre kilometer öster om gamla centrum. Hösten 2022 invigdes den nya stadskärnan med handelskvarteren. Arbetet med att bygga den nya stadskärnan fortsätter. Information om pågående projekt finns under sidan Aktuella projekt, se länken nedan.

Varför sjunker Kiruna?

Kiruna är beroende av gruvbrytningen – alltså måste delar av staden flyttas. När LKAB en gång i tiden startade järnmalmsbrytningen i Kiruna gjorde de detta i dagbrott – alltså då man bryter malmen från markytan och nedåt – och sedan 1960-talet under jord.

LÄS DETTA  Vilka övningar är bäst för bröst?

Hur mycket tjänar en gruvarbetare i Kiruna?

I grundlön får en gruvarbetare både på LKAB och riket totalt ca 27 000 kr / mån vilket är 4000 mer än en lärare får. Men tar man med alla extra tillägg och förra årets bonus på 60 000, är skillnaden betydligt större. 22-årigen Simon Taaveniku jobbar som lastare på 993 meters djup och är nöjd med sitt jobb.

Vem betalar flytten av Kiruna?

Enligt minerallagen är det LKAB som betalar för den påverkan och de kostnader som uppstår när företagets gruvbrytning gör samhällsomvandlingarna nödvändiga. När den nya dragningen av vägen till Nikkaluokta var färdig, invigdes den med pompa och ståt.

Vem äger gruvan i Kiruna?

Vår organisation. LKAB är helägt av svenska staten och indelat i två affärsområden – järnmalm och specialprodukter.

Hur varmt är det i gruvan i Kiruna?

När ventilationen är påslagen ligger temperaturen längst ned i gruvan cirka 18 grader. Utan den ligger temperaturen över 20 grader och luftfuktigheten är hög. När den nya gruvnivån är fullt utbyggd blir det arbetsplats för mellan 100 och 150 personer fördelade på olika skift.

Hur varmt är det i en gruva?

Checklista inför besöket i gruvan

Temperaturen under jord ligger omkring fem grader, som i ett kylskåp, oavsett tid på året.

Hur djup är gruvan i Kiruna?

Malmen transporteras med förarlösa tåg på huvudnivån, 1 365 meter under jord. Därefter tas den upp till ytan med hjälpa av hissar, så kallade skippar, för att förädlas. År 2013 invigdes den sjunde huvudnivån som ligger på 1 365 meters djup under bergets ursprungliga topp.

Hur länge räcker malmen i Kiruna?

Nu är prognosen att malmen räcker till 2060, enligt SVT Norrbotten. I februari ska LKAB offentliggöra resultaten av prospekteringen som hittat intressanta fynd i Kiruna, Malmberget och Svappavaara. LKAB har satsat 700 miljoner kronor och anställt 25 personer till prospekteringen.

LÄS DETTA  Vilket gym är dyrast?

Har man flyttat Kiruna?

Så görs flytten av Kiruna

I september 2022 öppnade handeln i nya stadskärnan. 2024 ska gamla centrum ha rivits – där skapas en så kallad gruvstadspark. Projektet beräknas vara klart år 2035. Till och med 2022 har LKAB lagt 12 miljarder kronor på stadsomvandlingen.

Hur gammal är gruvan i Kiruna?

Gruvföretaget LKAB grundades år 1890 och började bryta malm runt år 1900. 1890-talets “Kiruna” var egentligen långt ifrån lämpat för gruvbrytning. Det fanns ingen att anställa på plats, inga ekonomiska aktörer, kunder eller leverantörer. Det fanns inga vägar, hus eller affärer.

Leave a Comment