Vilka är de bästa intervallerna?

Det kommer sig av att man just i Norge jämförde ett antal olika metoder för konditionsträning och kom fram till att det upplägg som gav bäst effekt var långa intervaller; 90–95% av maxpuls i fyra minuter följt av tre minuter “aktiv vila” (ca 70% av maxpuls), som upprepades i fyra omgångar.

Vad är långa intervaller bra för?

Enligt norska studier har man kommit fram till att långa intervaller på upp mot fyra minuter ger absolut bäst effekt för ökad maximal syreupptagning. Därför har vi valt 4×4 minuter som veckans pass. Många träningsgrupper använder passet på sina inomhuspass under vintern.

Vad är korta intervaller bra för?

Intervallträning är det bästa sättet att öka både syreupptagningsförmåga och tempo. Intervallerna är även bra för löpstyrka och löpteknik.

Får man bättre kondition av intervaller?

Högintensiv intervallträning förbättrar konditionen och minskar risken för kroniska sjukdomar lika bra eller bättre än tidsödande uthållighetsträning. Nya forskningsrön visar att träningspass under tio minuter ger effekt.

Hur länge bör man köra intervaller?

Hur långa ska mina intervaller vara? Det finns egentligen inte något rätt eller fel här, för det beror på vem du är och vad du har för mål med dina intervaller. Mina erfarenheter är dock att intervaller mellan 30 sekunder-2 minuter, eller cirka 100m-400m, är en bra riktlinje om du är ny inom intervall-löpning.

Vad händer i kroppen när man kör intervaller?

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller: Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag. Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut. Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.

Vad är syftet med att träna intervaller?

Intervallträning är en effektiv träningsform som ger snabbare resultat för din kondition. Varför då? Jo, genom att låta hjärtat arbeta under korta stunder på högre nivå tränar du upp kapaciteten – och det känns mycket enklare att jobba hårdare.

Hur tränad blir du av intervaller?

Utförande:
  • 5 minuters uppvärmning.
  • 20 minuter där du låter vägen bestämma intensiteten. Växla mellan kort och mellanlånga intervaller, och ha korta och mellanlånga pauser mellan. Låt både intervaller och pauser variera från 20 sekunder till 2 minuter.
  • 2 minuter lugn nedvarvning i form av jogg eller promenad.
LÄS DETTA  Hur mycket kostar gym i månaden?

Hur många Backintervaller ska man köra?

Du väljer själv antal intervaller, men är det första gången du springer backintervaller kan det vara bra att börja med 3-4 stycken och att sikta på att successivt komma upp i totalt 10 intervaller. Ta dig till en backe som tar ca 75 sekunder att springa uppför.

Kan man köra kondition varje dag?

Så hur många gånger i veckan ska jag träna kondition? Börja på två eller tre pass i veckan och komplettera med ett eller två styrkepass. Och så kan du öka därifrån, om du vill. Och se till att få till minst 30 minuter måttlig konditionsträning varje dag för att underhålla en god hälsa.

Är Backträning bra?

Backträningen ger dig allt du behöver för att bli en bättre löpare; du blir starkare och får ett bättre flås, samtidigt som du bygger upp en bra löpteknik. Löpträning i backe har många fördelar. I uppförsbacken måste du lyfta benet lite högre och sätta i främre delen av foten.

Hur många långpass i veckan?

För en motionär som inte sprungit så länge kan långpass varannan vecka vara rimligt. En van löpare kan köra varje vecka. Tänk gärna på att inte springa långpass för tätt inpå varandra och att kanske lägga in en vilodag eller en lugn återhämtningsjogg dagen efter för att undvika skador eller överträning.

Vilken puls på långpass?

Det låga tempot innebär för de flesta en puls på 40-50 slag under max. Om vi utgår ifrån att de flesta har 180-200 i maxpuls blir träningspulsen då 140-150 slag. Har du en maxpuls på 170, vilket är vanligt bland lite äldre, blir lämplig lämplig distanspuls 130.

LÄS DETTA  Hur stretchar man sina ben?

Hur långt ska man orka springa?

En vanlig tumregel för den som vill springa längre är att öka 10 procent per vecka. Om du till exempel springer 5 km två gånger i veckan (totalt 10 km), spring då 5 km och 6 km (totalt 11 km) nästa vecka. För att minska risken för överbelastning ska du bara öka distansen.

Leave a Comment